zaterdag 3 april 2010

5 pups voor Dora en Ids


1 april is Dora de hele dag erg onrustig. 's Avonds vanaf 9 uur perst zij regelmatig, maar er komt niets. Dat gaat de hele dag zo door. De volgende ochtend om 10 uur komt eindelijk het eerste teefje ter wereld. Het is een mooie zwart witte teef.







Om 11 uur gaat Dora weer persen, maar er komt niets. Om twaalf uur besluiten we de dierenarts te bellen. We moeten direct naar de dierenkliniek komen. Dora loopt zelf naar de auto. De pup leggen we in de grote hondenmand. Het puppy piept onafgebroken en Dora blijft persen.

De dierenarts onderzoekt Dora en kan geen pup voelen. Daarom krijgt ze een injectie om weeën op te wekken. Om half twee is er nog niets. De dierenarts geeft aan dat als er niet snel iets verandert, er een keizersnede zal volgen. Gelukkig komen er om kwart voor en kwart over twee twee puppy's: een teefje en een reutje.


De keizersnede hoeft dus niet. Om half drie krijgt Dora nog een injectie en een pijnstiller. Dat helpt om half vier is er weer een pup. Er komt dan weer lange tijd niets. Dora heeft veel pijn en is niet te genieten. Ze gromt naar iedereen. Om vijf wordt besloten een röntgenfoto te maken en te kijken hoeveel pups er nog zitten en dan besluiten of een keizersnede alsnog nodig is. Dora laat zich echter niet meer aanraken en krijgt daarom een muilkorf op. Ze is heel boos, maar ja, de laatste pups moeten er ook nog uit.






Op de foto blijkt  1 pup vlak voor het geboorte kanaal te liggen en de ander achterin de baarmoeder. De dierenartsen besluiten te proberen het pupje eruit te trekken. Dora krijgt door het gerommel in haar weer wat weeën. Met heel veel moeite wordt het pupje gehaald. Het is een teefje, maar ze is dood.










Dora is erg opgelucht en haar muilkorf kan af. De dode pup heeft waarschijnlijk dwars gelegen. De laatste pup volgt snel. Het is een springelevend reutje. Om kwart voor zes gaan we met 5 pups en hond naar huis. Dora is weer vrolijk en opgelucht. Thuisgekomen krijgt ze twee boterhammen met leverworst. Ze eet met veel smaak daarna ook nog wat vlees en haar brokken op. De pups drinken direct. Al het leed is weer snel geleden. Dora is een goede moeder en heeft veel melk.

Vanochtend bleken alle pups al gegroeid.

Een filmpje van de eerste dag:

Geen opmerkingen: